Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

ЄБРР має намір запустити в Україні програму з біоенергетики на EUR70-80 млн

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) працює над запуском в Україні в 2019 році програми із біоенергетики, в рамках якої заплановано профінансувати близько 10-15 проектів на загальну суму в EUR70-80 млн, повідомив асоційований директор департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР (з питань України, Польщі та Кавказу) Сергій Масліченко під час 10-го Міжнародного форуму щодо стійкої енергетики SEF-2018.

"Розуміючи, що сонячна та вітрова енергетика розвиваються нормально, ми сконцентрували свою увагу, перш за все, на біоенергетиці. І тут ми говоримо не лише про біоенергетичні станції, а про весь ланцюг - від поля до кінцевого споживача. Україна як аграрна країна має великі залишки виробництва, проте зараз вони залишаються на полях, і тому ми працюємо саме над таким проектом", - сказав він.

С.Масліченко уточнив, що програму фінансуватимуть спільно з Глобальним екологічним фондом, а також Фондом чистих технологій.

"Ми сподіваємося запустити програму вже в наступному році. Для цього ми залучаємо донорське співфінансування - Global Environment Facility. Крім того, є Фонд чистих технологій і, звичайно, банк надасть власні кошти. Ми очікуємо, що загальний обсяг фінансування програми становитиме близько EUR 70-80 млн", - сказав він.

Представник банку повідомив, що наразі проект перебуває на попередній стадії розгляду", - наголосив С.Масліченко.

Він акцентував увагу на тому, що у зв'язку з наявністю в Україні логістичних проблем в сфері біоенергетики, частина проектів програми буде спрямована на їх вирішення. Також увагу приділятимуть проектам щодо біомаси, біоетанолу другого покоління, біогазу, зокрема біометану.

"Щодо останнього - це нова тема. Ми маємо намір працювати над поліпшенням регуляторного поля в цій сфері. Бачимо потенціал для того, щоб незабаром наші партнери в агросекторі могли підготуватися до таких проектів, а ми з часом допомогти їм грантовими коштами. Такі проекти більш складні, вони можуть зайняти два-три роки, але системна потужна робота вже почалася", - підсумував він.

Як повідомлялося, раніше С.Масліченко заявив, що ЄБРР розраховує організувати в найближчі чотири роки фінансування до 20 біоенергетичних проектів в Україні.


Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/economic/538269.html