Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

В Україні запровадять новий механізм використання сільськогосподарських земель

Президент підписав закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, унеможливлення рейдерства і стимулювання зрошення в Україні», ухвалений парламентом 10 липня.

Як повідомляється на сайті глави держави, реалізація цього закону створить ефективний механізм використання масивів земель сільськогосподарського призначення, необхідні умови для унеможливлення рейдерства і стимулювання зрошення земель в Україні. Законом визначаються особливості використання і розпорядження земельними ділянками, розташованими у масиві земель сільськогосподарського призначення, а також полезахисних лісових смуг, які обмежують такий масив.

Передбачається право власників, землекористувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, призначених для ведення особистого селянського та фермерського господарства, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, використовувати їх також для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без зміни цільового призначення таких земельних ділянок. Також встановлюється право власників земельних ділянок всіх форм власності, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, обмінюватися такими земельними ділянками.

Законом також визначено особливості розпорядження землями і використання земель, що залишилися в колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв).

Землі колективних сільськогосподарських підприємств, які припинили існувати (крім земельних ділянок, які перебувають у приватній власності), визнаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані.

За матеріалами УНІАН


Джерело: https://news.finance.ua/ua/news/-/432706/v-ukrayini-zaprovadyat-efektyvnyj-mehanizm-vykorystannya-silskogospodarskyh-zemel