Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

Виробляти сільгосппродукцію в Україні стало значно дорожче - Держстат

За 2017 рік в Україні відчутно збільшились витрати на виробництво сільськогосподарської продукції.

Про це повідомляє Держстатистики.

Вартість кормів (сіно, силос, сінаж – ред.) в середньому зросла на 35,5%, вартість комбікормів – на 19,05%.

Мінеральні добрива в середньому зросли в ціні на 14,1%, калійні – на 7%. Також подорожчали засоби захисту рослин – на 8,3%

Досить відчутно подорожчав бензин та дизельне пальне – на 22,3% та 26% відповідно. Енергетичні матеріали – вугілля та природний газ – подорожчали на 35,1% та 12,4% відповідно.

За даними вітчизняних експертів, стабілізації цін зокрема на курятину вдалося досягнути завдяки своєчасній держпідтримці (дотаціям) виробників.

“Починаючи з травня, запрацював механізм виплат дотацій агровиробникам в затвердженому раніше МінАПК розмірі, що коливався в межах 60%-70% від сплаченого виробниками ПДВ до бюджету. Виплати помітно почали збільшуватися в другій половині року. Тому з вересня намітилася тенденція до зниження ціни. Ефективність механізму дотацій добре простежується на сфері птахівництва. Восени ціни на м’ясо птиці стабілізувалися і вже не підвищувалися аж до кінця року”, – зазначали в Асоціації птахівників, додаючи, що, незважаючи на поширену в ЗМІ помилкову думку про “гігантські дотації”, держпідтримка українського АПК значно поступається навіть найближчим сусідам: Польщі, Угорщині, Болгарії.

За матеріалами УНН


Джерело: https://news.finance.ua/ua/news/-/427976/vyroblyaty-silgospproduktsiyu-v-ukrayini-stalo-znachno-dorozhche-derzhstat