Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

У що зібралися інвестувати банки (дослідження)

Через десять років після глобальної фінансової кризи банківська індустрія успішно відновлюється.

Дослідження EY показує, що банкіри налаштовані оптимістично і очікують поліпшення своїх фінансових показників у 2018 році і далі.

Управління ризиками та захист від внутрішніх і зовнішніх загроз – в пріоритеті, при цьому найбільший акцент робиться на поліпшення фінансових показників шляхом розвитку і оптимізації бізнесу.

Згідно з опитуванням, банки відзначають такі пріоритети для розвитку та інвестицій:

  • Посилення конкурентного позиціонування і збільшення частки ринку (70% опитаних банків).
  • Розширення методів залучення й утримання клієнтів (67%).
  • Скорочення витрат і підвищення операційної ефективності (62%).
  • Зниження кіберризиків, які посилюються (58%).
  • Отримання доступу до нових бізнес-моделей (46%).

Інвестиції банків у клієнтоорієнтовані технології в основному зосереджені на користувацьких інтерфейсах. Також банки продовжують інвестувати в проекти поглибленого аналізу даних з метою підвищення ефективності і пошуку шляхів збільшення доходів.

Так, до 80% опитаних банків інвестують в аналіз даних і планують збільшити обсяги таких інвестицій протягом наступних трьох років.

Як вказують в EY, банки, в основному, розуміють, як сучасні технології можуть підвищити ефективність операцій. При цьому лише кілька опитаних банків забезпечують співвідношення витрат і доходів на рівні нижче 50%.

В майбутньому, особливо в результаті посилення конкуренції, очікується, що банкам буде потрібно, щоб їхні витрати були на 30% нижчі, ніж сьогодні.

Як показує дослідження, банкам необхідно концентрувати увагу на розширенні частки ринку за рахунок задоволення потреб клієнтів, в тому числі шляхом пропозиції інноваційних продуктів і послуг, а також оптимізації тарифної політики.

Зазначимо, Національний банк України в своєму огляді банківського сектора в лютому 2018 року відзвітував про збільшення операційного доходу сектора за рік на 10%.

При цьому адміністративні витрати зростали швидше, тому операційний прибуток до формування резервів зріс на 8% – до 40,7 млрд грн. Динаміку чистого процентного доходу визначали насамперед операції з населенням: здешевлення депозитів і активізація споживчого кредитування.

За матеріалами Finance.UA


Джерело: https://news.finance.ua/ua/news/-/427125/u-shho-zibralysya-investuvaty-banky-doslidzhennya