Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

Новий закон "Про валюту": що дасть українцям зняття валютних обмежень

Уже цього року в Україні можуть змінитися правила валютного регулювання – для цього Раді залишилося ухвалити в цілому закон “Про валюту”, який днями депутати затвердили в першому читанні. Він почне діяти через 6 місяців після ухвалення і, на думку експертів фінринку, приведе правила поводження з валютою до європейських норм як для юросіб, так і для фізосіб. Водночас частина фахівців побоюються відтоку валюти з України та девальвації гривні, пише Сегодня.

Якщо закон ухвалять, то при проведенні валютних операцій простим українцям буде дозволено все, що не заборонено законом (наприклад, купівля акцій іноземних компаній, відкриття рахунків в банках інших країн без ліцензії НБУ – зараз кожну операцію дозволяє або забороняє Нацбанк). Тобто їм не потрібно представляти великий пакет документів і чекати кілька тижнів, ризикуючи, що Нацбанк їх не затвердить.

Ще нововведення: закон скасує валютний контроль для угод з купівлі і переведення валюти на суму до 150 тисяч грн в еквіваленті, а також продовжить максимальний термін для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів понад 180 днів. Експортерам не потрібно буде продавати виручку, а купувати валюту можна буде, не прив’язуючись до конкретного експортного контракту.

Важливий момент – як фізособам, так і юрособам не потрібно буде реєструвати в НБУ залучені з-за кордону кредити. І залишається всього два типи ліцензій на операції з валютою: банківська (в тому числі валютна) – для банків і валютна – для небанківських установ (обмінні пункти).


Джерело: https://news.finance.ua/ua/news/-/426737/novyj-zakon-pro-valyutu-shho-dast-ukrayintsyam-znyattya-valyutnyh-obmezhen