Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

НБУ ввів електронні ліцензії для здійснення фізособами інвестицій за кордон

Згідно даним Національного банку України, регулятор вводить видачу індивідуальних валютних ліцензій в електронній формі фізособам для перерахування іноземної валюти за кордон.

Використовуючи таку ліцензію фізособа матиме можливість протягом 1 календарного року перерахувати за кордон через уповноважений банк іноземну валюту на загальну суму в еквіваленті до $ 50 000.

"Запровадження такої спрощеної форми надання індивідуальних ліцензій полегшить і прискорить проведення фізичними особами відповідних валютних операцій. У той же час, за оцінками Національного банку, обсяг таких операцій не матиме істотного впливу на стан валютного ринку", - наголошується в НБУ.

Фізособи зможуть отримувати електронні індивідуальні ліцензії "е-ліцензії" на перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення окремих валютних операцій через уповноважені банки.

Скористатися електронною ліцензією в межах встановленого ліміту фізособи зможуть для здійснення трьох видів валютних операцій:

    
для здійснення інвестицій за кордон;
    
для розміщення коштів на власних рахунках за межами України;
    
для виконання зобов'язань перед нерезидентами за договорами страхування життя.

Фізособи будуть вправі скористатися ліцензією вже починаючи з 3 липня 2017 року.

Для подання електронної ліцензій і збору інформації про використання встановленого ліміту Нацбанк України вводить автоматизовану інформаційну систему Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій.

Щоб отримати "е-ліцензію" фізичні особи повинні звернутися в будь-який уповноважений банк.

У свою чергу банк за умови відповідності представленої заявником інформації направляє в Нацбанк запит в електронному вигляді для видачі цій особі електронної ліцензії.

Дана система затверджена постановою правління Нацбанку України №54 від 15 червня 2017 року »Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" .публічних українських компаній перевищила $ 3,5 млрд.

Позитивна динаміка відновлення інвестицій говорить про поліпшення очікувань працюючих підприємств. При такому положенні справ, в подальшому можна розраховувати і на збільшення частки іноземних інвестицій в Україну.


Джерело: https://inventure.com.ua/news/ukraine/nbu-vvel-elektronnye-licenzii-dlya-osushestvleniya-investicij-fizlic-za-granicu