Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

НБУ скасував обов'язковий продаж іноземних інвестицій

Національний банк звільнив від обов’язкового продажу кошти, що надходять для здійснення іноземних інвестицій в Україні.

Про це йдеться у постанові правління НБУ № 308 від 5 травня 2016 року.

Також регулятор скоротив строк резервування уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів.

"Досі банки мали можливість купувати валюту для клієнтів лише не раніше четвертого операційного дня після попереднього резервування (режим Т+3). Відтепер здійснити таку купівлю можна буде швидше - починаючи з третього операційного дня (режим Т+2). Аналогічним чином змінено строк і для операцій з перерахування коштів у гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів", - заявили у НБУ.

Як наголошується, проведення таких операцій вимагатиме підтвердження з боку Національного банку протягом вказаного строку для запобігання непродуктивному відтоку капіталу.

"При цьому інформація, яку уповноважені банки нададуть 5 та 6 травня 2016 року в реєстр валютних операцій, буде підтверджуватися Нацбанком 11 травня 2016 року. Відповідно, інформація, надана 10 травня 2016 року, буде підтверджуватися 12 травня 2016 року, надана 11 травня 2016 року – підтверджуватиметься 13 травня 2016 року і т. д", - повідомляє прес-служба.

Крім того знято заборону на купівлю іноземної валюти за продукцію, імпортовану в Україну до 1 січня 2015 року, за договорами, за якими відбулася заміна боржника та/або кредитора у зобов’язанні.

Водночас скасовано цю заборону для перерахування коштів у гривнях на користь нерезидентів через кореспондентський рахунок банку-нерезидента, відкритий в уповноваженому банку.

"Окреслені кроки з лібералізації валютного регулювання сприятимуть збільшенню надходжень іноземних інвестицій в Україну, а також покращенню умов для проведення розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності без створення дисбалансів на валютному ринку", - йдеться у повідомленні.

Зміни набувають чинності з 11 травня 2016 року.


Джерело: http://www.epravda.com.ua/news/2016/05/5/591757/