Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

ЄБРР інвестує в Україну близько 1 млрд. доларів США, але за наявності реформ

Президент Європейського банку реконструкції і розвитку Сума Чакрабарті заявив, що протягом 2016 року ЄБРР інвестує близько мільярда доларів, але при наявності реформ.

Як розповів Сума Чакрабарті в інтерв'ю Голосу Америки, ЄБРР давно інвестує в Україну, і були вдалі проекти, але "країна не робила системних змін". На початку 2013 року в банку вирішили припинити інвестування. Але після Майдану підтримали реформаторів.

У 2014 році багато компаній постраждали від рецесії, а Банк реконструкції і розвитку надав їм капітал, щоб вони не закрилися.

"В цілому ми плануємо і в цьому році інвестувати близько мільярда - хоча у нас немає чітко встановленої цифри, але при наявності реформ", - сказав Чакрабарті.

Серед реформ, які Україна повинна провести глава ЄБРР назвав банківську і енергетичну.

Як зазначив Чакрабарті, перед початком реформ в Україні було 180 банків. "Зрозуміло, що багато хто з цих банків були фактично приватними банкоматами олігархів. Ми раді бачити, що глава Нацбанку за підтримки уряду рухається вперед з реформою банківського сектора. Ми її в цьому підтримуємо", - сказав він.

Що відносно енергетичної галузі, то президент Європейського банку реконструкції і розвитку заявив про корумпованість цього сектора і додав, що Україна також повинна подбати про енергозбереження.

"Програма фінансування енергоефективності в житловому секторі України повинна допомогти рухатися до стандартів енергозбереження, які існують в Західній Європі. Якщо Україна досягне їх за 15-20 років, то їй взагалі не треба буде імпортувати енергоресурси", - підкреслив він.

Крім того, Чакрабарті планує зустрітися з новим урядом України в Києві на 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи.

"Зараз ми будемо мати справу з новим урядом, з новим міністром фінансів, і хочемо переконатися, що вони будуть продовжувати реформи за підтримки прем'єр-міністра і президента", - підкреслив він.

Серед пріоритетів нового уряду, глава ЄБРР назвав встановлення верховенства права та боротьбу з корупцією.


Джерело: http://biz.nv.ua/finance/v-ebrr-rasskazali-pri-kakih-uslovijah-ukraina-poluchit-investitsii-na-milliard-dollarov-110812.html