Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

UCRA FIS INDEX на початок квітня знизився до 79,2 пункта

Індекс іноземних інвесторів щодо вкладень в Україну (Foreign Investor Sentiment Index in Ukraine) продовжив зниження після різкого падіння місяцем раніше і досяг рекордно низького за останні 12 місяців значення 79,2 пункта. Продовження падіння індексу відображає песимізм інвесторів щодо можливості швидкого і ефективного вирішення урядової кризи. Респонденти вважають, що існує значний ризик розгортання більш глибокої політичної та парламентської кризи, що підвищує ймовірність дострокових виборів. Інвестори вважають, що якщо найближчим часом не буде сформована нова коаліція і коаліційний або технократичний уряд, а також не буде вирішена кризова ситуація навколо керівництва генеральної прокуратури України, оцінка політичних ризиків продовжить погіршуватися.

У позитивній зоні зараз знаходяться тільки 2 компонента UCRA FIS INDEX:

- Оцінка перспектив інвестицій в сільське господарство, хоча і була різко знижена (відразу на 25,0 пункту), але залишилася на лідерських позиціях зі значенням 121,3 пункту;
- Оцінка привабливості інвестицій в сферу IT також була погіршена за минулий місяць (падіння склало 13,9 пункту) до значення 108,3 пункту.

На думку респондентів, продовжує знижуватися перспективність вкладень в промисловість (з 77,8 до 66,7 пункту), в той час як зміна привабливості інвестицій в сектор торгівлі та послуг мало позитивну динаміку (з 72,2 до 83,3). Слабкі економічні перспективи українських емітентів цінних паперів і наявність валютних обмежень на ринку сприяли подальшому погіршенню оцінки таких інструментів вкладень як акції - цей компонент індексу знизився до критично низького значення 39,6 пункту. У той же час, привабливість облігацій була істотно підвищена (з 63,8 до 89,5).

Перспективи прямих інвестицій фондів сприймаються нашими респондентами як досить слабкі (83,3), що лише трохи краще очікувань від прямих стратегічних інвестицій (75,0). Привабливість короткострокових інвестицій близька до нейтрального рівня (91,7), в той час як середньострокові і довгострокові вкладення (66,7 і 61,5 пункту відповідно) вважаються малоперспективними. Агресивна інвестиційна стратегія (91,7), як і раніше протягом всього періоду спостережень, бере верх над помірним (69,2) і консервативним (61,5) підходами до фінансування проектів в Україні.

 Джерело: ucra.com.ua