Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прокоментував заяву Ryanair 10 липня про призупинення переговорів з Міжнародним аеропортом «Бориспіль»

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прокоментував заяву Ryanair 10 липня про призупинення переговорів з Міжнародним аеропортом «Бориспіль»: «Україні потрібні низькотарифні авіаперевізники для обслуговування наших громадян, які зараз хочуть літати дешево до ЄС, користуючись можливостями безвізового режиму».

11 липня відбулася міжвідомча нарада щодо Ryanair, на якій був присутній Прем’єр-міністр Володимир Гройсман (Volodymyr Groysman), Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів (Stepan Kubiv), Заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк (Yuriy Lavreniuk), Генеральний директор Міжнародного аеропрорту «Бориспіль» Павло Рябікін (Pavlo Ryabikin), Директор Офісу із залучення та просування інвестицій Данило Білак (Daniel Bilak), представники Асоціації “Аеропортів України” та представники інших установ. Під час цієї наради Прем’єр-міністр так підсумував рішення:
1) Звернутися до НАБУ та Антимонопольного комітету України щодо оцінки всього перебігу переговорного процесу за участі Мінінфраструктури і Міжнародного аеропорту "Бориспіль" щодо дотримання законодавства і умов конкуренції.
2) Поновити переговорний процес з Ryanair, до якого долучити разом з Міністерство інфраструктури України і аеропортом «Бориспіль» директора UkraineInvest - Ukraine Investment Promotion Office Данила Білака.
3) Доручити Мінінфраструктури до середини серпня 2017 року подати на розгляд Стратегію розвитку аеропортів, в тому числі із залученням лоукостів в Україну.

Данило Білак прокоментував: «Ця тема підносить важливі питання рівної конкуренції в авіаційній галузі в Україні та діяльності низькотарифних авіакомпаній на цьому ринку. Як показує досвід Wizz Air, Air Baltic, Vueling, FlyDubai та інших авіакомпаній, Україна привабливе бізнес-середовище. Ryanair знає це, і як агресивний переговорник, можливо, веде жорсткий переговорний процес з Міжнародним аеропортом «Бориспіль». У будь-якому випадку, Прем’єр-міністр вважає, що важливо деполітизувати ці дискусії в блогосфері та повернути ці питання в площину комерційного контексту, в якому їх і треба обговорювати.»