Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

Перезавантаження інвестицій: хто і що готовий купити в Україні

Спад промислового виробництва в 2015 році позначився на більшості секторів економіки. Офіційна статистика фіксує значне скорочення обсягів вуглевидобутку, де обвал індексу виробництва за минулий рік, за даними Держстату, склав 38,1% і пов'язаний із втратою ключових шахт Донбасу. Відчутним є зменшення виробництва коксу та нафтопродуктів (на 21,9%), металевих виробів, меблів і хімічної продукції (на 16%), а також деяких товарів важкого машинобудування, для яких закрилися ринки збуту в Російській федерації.

Менш помітним виявилося зниження індексів видобутку нафти і газу (-6,2%), металевих руд (-5%), гумових і пластмасових виробів (-7,7%), ліків (-8,3%) і текстилю (-8,4%). Позитивну роль у цьому процесі зіграла гостра потреба в імпортозаміщення і необхідність нарощування експортного виторгу альтернативними напрямами. Вихід на позитивну динаміку промвиробництва влада обіцяє в 2016 році.

Головною економічною загрозою для інвестицій в український бізнес можна вважати безпрецедентне скорочення попиту на його продукцію: як внутрішнього, викликаного погіршенням платоспроможності населення, так і зовнішнього − у вигляді зниження критично важливих для експорту цін на світових товарних біржах. Ризики капіталовкладень поглиблюються букетом хронічно несприятливих інституційних умов: політична та побутова корупція, неефективне держуправління, слабкий захист прав власності. Від вирішення цих проблем залежить не тільки перспектива залучення інвестицій, а й майбутнє країни.

На галузевих ринках і які напрямки бізнесу залишаються привабливими для інвесторів в умовах глобальної та локальної нестабільності. Зниження рівня реальних доходів протягом останніх двох років істотно погіршило платоспроможність населення. Так, за даними Держкомстату, роздрібний товарообіг за минулий рік з урахуванням інфляції скоротився на 20,7% порівняно з 2014-им. Позитив лише в тому, що економіка потихеньку відновлюється після пікового падіння товарообігу на 25%, зафіксованого навесні минулого року. Скорочення споживчої активності не сприяє розвитку більшості підприємств, орієнтованих на внутрішній ринок, тим більше залученню інвестицій.

Спад споживання особливо помітний у сегменті торгівлі імпортними товарами. Внаслідок девальвації гривні й подорожчання закордонних товарів, за даними аналітиків Райффайзен Банку Аваль, імпорт за 2015-й скоротився на 33% після падіння на 29% у попередньому році. Позитивним моментом для інвесторів в енергоємні галузі став обвал світових цін на мінеральне паливо, що призвело до скорочення імпорту газу в грошовому вираженні за останні два роки на 59% і нафти на 46%. При цьому збереження прибутковості вітчизняних підприємств паливно-енергетичного комплексу залежало від рівня впливу їх власників на формування цін і тарифів.

Більш детальна інформація за посиланням:http://forbes.net.ua/ua/magazine/forbes/1412411-perezavantazhennya-investicij-hto-i-shcho-gotovij-kupiti-v-ukrayini