Інвестиційний портал

Торгово-Промислова Палата України

Dragon Capital планує вдвічі наростити інвестиції в Україні в 2017 році

Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital повідомив, що його компанія в 2017 році планує вдвічі збільшити обсяги інвестицій в активи в Україні.

Виступаючи на IV Retail and Development Business Summit в Києві, Томаш Фіала заявив: "Ми вирішили, що ситуація покращилася настільки, що можна бути стримано-оптимістичними і можна починати інвестувати. Почали це робити - купили тут три активи: East і West Gate Logistic, і торговий центр (ТЦ) "Піраміда". Наступного року плануємо ще трохи збільшити обсяг інвестицій, в тому числі за угодами, які у нас зараз в процесі. Можливо, навіть в два рази більше, плануємо інвестувати разом з партнерами в придбання активів".

Він також уточнив, що Dragon Capital зацікавлена в купівлі контрольних часток в компаніях, в структурі доходів яких присутня валютна складова.

За словами керівного директора з прямих інвестицій Dragon Capital Володимира Тимочко, для компанії цікаві активи в сфері рітейлу, а також об'єкти комерційної нерухомості. "Ми дивимося як на традиційний ритейл, так і на інноваційний. У фокусі e-commerce, в першу чергу, а також спеціалізований offline-рітейл. Також ми дивимося на комерційну нерухомість, оскільки нам подобається купувати тоді, коли всі продають".

За словами Володимира Тимочко, зараз в Україні існує унікальна можливість для інвестицій, оскільки вартість бізнес-активів низька, а розвиток і експансію компаній можна здійснити дешевше, ніж будь-коли.

У той же час Володимир Тимочко підкреслив, що українським компаніям слід підготуватися до приходу іноземних інвесторів та укладення угод в найближчі роки - їм необхідно прозоро і правильно структуруватися, щоб бути готовими до інвестиційних угод.

"Коли прийдуть інвестори масово, то український бізнес повинен бути до цього готовий. Тому що макроризики відійдуть на задній план, з'являться питання до мікрорівня, до самих компаній. Жодна іноземна інвестиція не заходить без відповідного фінансового та юридичного due dilligence... В бізнеси, які побудовані на сотнях ФОПів, ніхто не інвестує", - зазначив керівний директор з прямих інвестицій Dragon Capital.

Володимир Тимочко також пояснив, яким вимогам повинні відповідати українські компанії для того, щоб бути інвестиційно привабливими. "Для нас важливий не тільки потенціал, але і поточний стан справ в компаніях, в які ми інвестуємо. Наприклад, розглядаючи комерційну нерухомість, ми практично не розглядаємо об'єкти, які не відповідають сучасним вимогам і є незаповненими, які не генерують грошові потоки. Якщо ми дивимося на ритейл, то ми не розглядаємо тих, хто не йдуть в ногу з часом, які неконкурентні, які втрачають свою частку на ринку. Тому що ми не той інвестор, який може прийти і побудувати бізнес з нуля або його радикально змінити з комерційної точки зору ", - сказав він.

За його словами, власники компаній також повинні бути готові направити основну частину інвестицій на розвиток бізнесу, збільшення частки на ринку, а самим компаніям необхідно мати прозору фінансову звітність. "Це допоможе нам правильно оцінити існуючий бізнес, і навіть якщо компанія не ідеально відповідає цим умовам, це однозначно буде умовою для нашого входження", - підсумував Володимир Тимочко.

Слід нагадати, що Dragon Capital Investments Limited (Кіпр), що входить до групи компаній Dragon Capital, на початку жовтня 2016 завершила угоди з придбання логістичних комплексів класу "А" East Gate Logistic (Бориспіль Київської обл.) та West Gate Logistic (с. Стоянка Київської обл.). Так, Dragon Capital Investments Limited придбала 100% в East Gate Logistic у компанії Akron Investment Central Eastern Europe II B.V. і 60% в West Gate Logistic у компанії GLD Holding GmbH.

Заснована в 2000 році, Dragon Capital є однією з найбільших інвесткомпаній України. Працює в сфері прямих інвестицій і фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів.
Міноритарним пакетом Dragon Capital з 2007 року володіє Goldman Sachs, один з найбільших світових банків.
Dragon Capital Investments Limited є власником деяких активів Dragon Capital.


Джерело: https://inventure.com.ua/news/ukraine/dragon-capital-planiruet-vdvoe-narastit-investicii-v-ukrainu-v-2017